Πρακτική Άσκηση

Το Πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φάσεις της εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να εμπεδώσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και να τους φέρει σε επαφή με το σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ώστε να σχεδιάσουν μια επιτυχημένη επαγγελματική απασχόληση στο μέλλον. Το ενδιαφέρον των φοιτητών ενισχύεται καθώς αποκτούν ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση απασχόλησης μετά τη λήψη του πτυχίου τους. Ως εκ τούτου, η δυνητική καριέρα των φοιτητών του Τμήματος επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα της πρακτικής τους άσκησης και από την ποιότητα των φορέων και οργανισμών στους οποίους ολοκληρώνουν την πρακτικής τους άσκηση.

 

Σκοπός και Στόχοι της Πρακτικής Άσκησης

Σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας συνδυάζοντας θεωρία και πράξη αλλά και καλύπτοντας την επιτακτική ανάγκη για καινοτομία.

 

Στόχοι της πρακτικής είναι οι ακόλουθοι:

  • Η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των φοιτητών, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης πρωτοβουλιών, αποκτώντας επαγγελματική και βιωματική εμπειρία των εργασιακών σχέσεων σε ένα δομημένο ορθολογικά επιχειρησιακό περιβάλλον.
  • Η ενημέρωση των φοιτητών για τη διάρθρωση και λειτουργία των μονάδων παραγωγής ή υπηρεσιών, τους κοινωνικούς, οικονομικούς και τεχνολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις συνθήκες εργασίας καθώς και η ενεργός συμμετοχή τους στις διαδικασίες και μεθόδους παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών.
  • Ο συσχετισμός των θεωρητικών και εργαστηριακών γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών με τις μεθόδους που αυτές εφαρμόζονται στις παραγωγικές διαδικασίες των φορέων απασχόλησης.
  • Η ενημέρωση για τις δυνατότητες ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων.
  • Η ενίσχυση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αναζήτηση απασχόλησης μετά τη λήψη του πτυχίου τους.

 

Οδηγίες Πρακτικής Άσκησης

Η πρακτική άσκηση είναι μάθημα επιλογής και έχει διάρκεια 2 μήνες. Πραγματοποιείται για τις κατευθύνσεις :

  • Διοικητική των Επιχειρήσεων (Μάνατζμεντ)
  • Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
  • Μάρκετινγκ
  • Πληροφοριακών Συστημάτων και Λήψης Αποφάσεων

στο 8ο εξάμηνο σπουδών το χρονικό διάστημα από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.

 

Η πρακτική άσκηση του 8ου εξαμήνου πραγματοποιείται ΜΟΝΟ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο κάτωθι σύνδεσμο: http://praktiki.uniwa.gr/home/diadikasia/. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της πρακτικής μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα αναρτήσει πρόσκληση: «Ανακοίνωση έναρξης Πρακτικής Άσκησης μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ» στην οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους φοιτητές να υποβάλλουν σχετική αίτηση (τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου). Οι φοιτητές/τριες που θέλουν να συμμετάσχουν στην πρόσκληση θα αποστείλουν αίτηση στη Γραμματεία και θα ζητούν βεβαίωση σπουδών και βαθμολογία των μαθημάτων που έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει. Στη συνέχεια, η Γραμματεία θα ετοιμάσει και θα αποστείλει στον Επιστημονικό Υπεύθυνο τις αιτήσεις και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

 

  • Βασική προϋπόθεση πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των 2/3 των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.
  • Στην ιστοσελίδα του Τμήματος υπάρχει αναρτημένος πίνακας με όλους τους φορείς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος.
  • Τις ενέργειες (επικοινωνία με τους φορείς, αποστολή βιογραφικού σημειώματος, ορισμός ραντεβού για συνέντευξη κλπ.) για την ανεύρεση θέσεως για πρακτική άσκηση, τις πραγματοποιούν οι ίδιοι οι φοιτητές.
  • Προϋπόθεση για τη συνεργασία του τμήματος με φορείς διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης είναι οι φορείς να σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος και των Κατευθύνσεων και να αναπτύσσουν ολοκληρωμένες οργανωτικό-διοικητικές δομές με σημαντικό εύρος διοικητικό-διαχειριστικών διεργασιών.
  • Επίσης ο Φορέας Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης (ΦΥΠΑ), στον οποίο θα πραγματοποιήσει ο φοιτητής την πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ως Φορέας Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ «ΑΤΛΑΣ», www.atlas.grnet.gr

 

Η Κατεύθυνση Μάρκετινγκ δίδει στους φοιτητές/τριες τη δυνατότητα επιλογής πρακτικής άσκησης και στο 6ο εξάμηνο σπουδών. Η 2μηνη πρακτική άσκηση, στο 6ο εξάμηνο, μπορεί να πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα Μάρτιο έως Σεπτέμβριο

  • Η συγκεκριμένη πρακτική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
  • Αυτό συνεπάγεται ότι ο φοιτητής/τρια θα πρέπει να βρει εταιρεία να τον δεχθεί για τους 2 μήνες πρακτικής άσκησης, να υπάρξει πρόσληψη καθώς και ασφάλιση.
  • Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρακτική του 6ου εξαμήνου χωρίς αυτή τη βασική προϋπόθεση.
  • Διαφορετικά θα πρέπει στη δήλωση του αντίστοιχου εξαμήνου να επιλέξει τις άλλες επιλογές που δίνει το πρόγραμμα σπουδών και όχι την πρακτική άσκηση.

 

Στη κατεύθυνση Μάρκετινγκ απαγορεύεται οι πρακτικές ασκήσεις του 6ου και του 8ου εξαμήνου να είναι συνεχόμενες.

 

Εξαίρεση

Οι φοιτητές/τριες που βρίσκονται Επί Πτυχίω μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση όλο το έτος (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο) μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

 

Επιτροπή Παρακολούθησης Πρακτικής Άσκησης

Στο Τμήμα έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η Επιτροπή Παρακολούθησης Πρακτικής Άσκησης, αποτελούμενη από τα εξής μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος:

 

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης μέσω ΕΣΠΑ:

 

Αίτηση Έναρξης

Στην αρχή του εαρινού εξαμήνου, αναρτάται σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Τμήματος (http://www.ba.uniwa.gr/announcements/) για την υποβολή αιτήσεων από τους φοιτητές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 8ου εξαμήνου, με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. (Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ καλύπτει την αμοιβή και την ασφάλεια του φοιτητή). Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων των φοιτητών και η διαδικασία της αξιολόγησης αυτών, τα αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα (https://praktiki.uniwa.gr/category/announcements/).

Μετά, οι φοιτητές θα λάβουν, με email, οδηγίες από το γραφείο πρακτικής ΕΣΠΑ, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν. Οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν θέσεις πρακτικής άσκησης είτε μόνοι τους είτε μέσω των αγγελιών για πρακτική άσκηση στην ιστοσελίδα (https://praktiki.uniwa.gr/category/aggelies/).

 

Λήξη Πρακτικής Άσκησης

Στη λήξη της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το βιβλίο πρακτικής τους. Το βιβλίο αυτό υπογράφεται από τους ίδιους και τον επόπτη του φορέα πρακτικής τους άσκησης και έπειτα προσκομίζεται στο γραφείο πρακτικής άσκησης ΕΣΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έγκριση της πρακτικής.

Προσοχή!

  • Η 2μηνη πρακτική άσκηση του 8ου εξαμήνου πραγματοποιείται στο εαρινό εξάμηνο και δηλώνεται στο Φοιτητολόγιο.
  • Οι φοιτητές επιτρέπεται να κάνουν αίτηση έναρξης για τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 8ου εξαμήνου, όταν βρίσκονται στο 8ο εξάμηνο φοίτησης και όχι νωρίτερα.
  • Η 2μηνη πρακτική άσκηση ΔΕΝ βαθμολογείται. Ολοκληρώνεται επιτυχώς και λαμβάνει 10 ects.
  • Κατ’ εξαίρεση, οι Επί Πτυχίω φοιτητές, με εξάμηνο φοίτησης από 9ο και πάνω, επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 8ου εξαμήνου, με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, στο χειμερινό εξάμηνο και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Τμήματος, η οποία αναρτάται στην αρχή του χειμερινού εξαμήνου. (http://www.ba.uniwa.gr/announcements/)

 

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Οι φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση με ΕΣΠΑ, πρέπει να εγγραφούν στη διαδικτυακή υπηρεσία AΤΛΑΣ, (https://atlas.grnet.gr/).
Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και αποτελεί Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ.
Χρησιμοποιείται για την κοινοποίηση θέσεων πρακτικής άσκησης από φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν φοιτητές ΑΕΙ για πρακτική άσκηση.

Αφορά τους φοιτητές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 6ου εξάμηνου στην Κατεύθυνση Μάρκετινγκ ή του 8ου εξάμηνου όλων των Κατευθύνσεων. Βασική προϋπόθεση πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των 2/3 των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.

Α.  Προϋποθέσεις Εργασίας/Πρακτικής Άσκησης

Β.  Περίοδος Αιτήσεων και Περίοδος Πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης

Γ.  Προθεσμίες Υποβολής Αιτήσεων για την έναρξη και την υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης

Δ.  Διαδικασία/Βήματα για την Αίτηση Έναρξης της Πρακτικής Άσκησης

Ε.  Τί ισχύει για το ωράριο και τις Άδειες κατά τη διάρκεια Πρακτικής Άσκησης

Στ. Τί ισχύει για τις Συμβάσεις της Πρακτικής Άσκησης

Ζ.  Έγγραφα για την έναρξη και υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης

Η.  Λήξη/Ολοκλήρωση και Έγκριση Πρακτικής Άσκησης

Θ.  Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης

 

Α.  Προϋποθέσεις Εργασίας/Πρακτικής Άσκησης

Ι. Αντικείμενο εργασίας/πρακτικής άσκησης συναφές με το αντικείμενο σπουδών στο Τμήμα.

ΙΙ. Αμειβόμενη εργασία/πρακτική άσκηση και ασφαλιστική κάλυψη από το φορέα.

ΙΙΙ. Πλήρες ωράριο εργασίας/πρακτικής άσκησης, δηλαδή, 5μερη και 8ωρη εργασία, με σύνολο 40ώρες την εβδομάδα.

 

Β.  Περίοδος Αιτήσεων και Περίοδος Πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης

  • Στο χειμερινό εξάμηνο, μόνο για τους Επί Πτυχίω φοιτητές (με εξάμηνο φοίτησης 9ο ή μεγαλύτερο).
    Περίοδος αιτήσεων: από 1 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

    Περίοδος πραγματοποίησης: Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος.
  • Στο εαρινό εξάμηνο, για τους φοιτητές στο 8ο εξάμηνο φοίτησης και τους φοιτητές στο 6οεξάμηνο φοίτησης, με Κατεύθυνση ΜΑRΚΕΤΙΝG.
    Περίοδος αιτήσεων: από 1 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου.

    Περίοδος πραγματοποίησης: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάϊος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος.

 

Γ.  Προθεσμίες Υποβολής Αιτήσεων για την έναρξη και την υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης

Για τις προθεσμίες για την υποβολή Αίτησης για την έναρξη και για την υπογραφή της Σύμβασης πρακτικής άσκησης εκτός ΕΣΠΑ ισχύουν τα εξής:

  1. Έναρξη πρακτικής: κάθε 1η ή κάθε 15η του μήνα.
  2. Υποβολή Αίτησης στη Γραμματεία: τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της πρακτικής.

Ε π ε ξ ή γ η σ η:

  • Aν η έναρξη της πρακτικής είναι την 1η ημέρα του μήνα, τότε η αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα (Βλέπε Έγγραφα για την έναρξη και υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης) θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία μέχρι τις 15 του προηγούμενου μήνα.
    Για παράδειγμα: Αν η έναρξη της πρακτικής είναι 1 Οκτωβρίου, τότε η αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία αυστηρά μέχρι 13 ή 14 ή 15 Σεπτεμβρίου, εφόσον η ημέρα είναι εργάσιμη.
  • Αν η έναρξη είναι την 15η ημέρα του μήνα, τότε η αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα (Βλέπε Έγγραφα για την έναρξη και υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης) θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
    Για παράδειγμα: Αν η έναρξη της πρακτικής είναι 15 Ιουνίου, τότε η αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία αυστηρά μέχρι 29 ή 30 ή 31 Μαΐου, εφόσον η ημέρα είναι εργάσιμη.

Προσοχή! Αν δεν τηρηθούν αυστηρά οι παραπάνω προθεσμίες, τότε δεν θα προχωρούν τα έγγραφα για την έναρξη και την υπογραφή της Σύμβασης πρακτικής. Σε αυτή την περίπτωση θα ακυρώνεται η διαδικασία και θα χρειάζεται να επαναληφθεί από την αρχή, με νέα έγγραφα και νέο χρονικό διάστημα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης.

 

Δ.  Διαδικασία/Βήματα για την Αίτηση Έναρξης της Πρακτικής Άσκησης

1o Bήμα – Υποβολή Αίτησης. Υποβολή της αίτησης έναρξης πρακτικής άσκησης στη Γραμματεία, μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα, Βλέπε: Z. Έγγραφα για την έναρξη και υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης.

2o Bήμα – Έγκριση έναρξης. Ενημέρωση της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης για την έγκριση της έναρξης.

3o Βήμα – Αποστολή οδηγιών. Ενημέρωση του φοιτητή και αποστολή οδηγιών από τη Γραμματεία.

 

Ε.  Τί ισχύει για το ωράριο και τις Άδειες κατά τη διάρκεια Πρακτικής  Άσκησης

  • Η πρακτική άσκηση είναι 5μερη και 8ωρη, από Δευτέρα έως Παρασκευή (σύνολο 40ώρες την εβδομάδα), πρωϊνό ωράριο με την επίβλεψη και ευθύνη από το φορέα πρακτικής. Δεν προβλέπεται ρεπό ή πρακτική άσκηση το Σαββατοκύριακο.
  • Ο ασκούμενος/ Η ασκούμενη δικαιούται στη διάρκεια της 2μηνης πρακτικής άσκησης μία (1) ημέρα άδεια.
  • Ο φοιτητής δικαιούται διευκολύνσεων σε περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί σε κάποιο μάθημα ή χρειάζεται να απουσιάσει για σοβαρό προσωπικό λόγο. Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες απουσίας θα πρέπει να αναπληρωθούν.
  • Οι επίσημες αργίες είναι αργίες για όλους.
  • Αν ο εργαζόμενος φοιτητής ζητήσει κανονική άδεια από τον φορέα εργασίας του, τότε το χρονικό διάστημα της άδειας θα συμπληρωθεί αντίστοιχα μετά την αρχική ημερομηνία λήξης της πρακτικής.

 

Στ. Τι ισχύει για τις Συμβάσεις της Πρακτικής Άσκησης

  • H σύμβαση, που αφορά στη 2μηνη πρακτική άσκηση του 8ουεξαμήνου φοίτησης, σε όλες τις Κατευθύνσεις για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι:
    α) Σύμβαση πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
    ή
    β) Σύμβαση πρακτικής άσκησης ΕΚΤΟΣ του προγράμματος ΕΣΠΑ.
  • H σύμβαση, που αφορά στη 2μηνη πρακτική άσκηση του 6ουεξαμήνου φοίτησης, στην Κατεύθυνση Μάρκετινγκ, για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι Σύμβαση πρακτικής άσκησης εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ.
  • Η αμοιβή και η ασφαλιστική κάλυψη της εργαζόμενης φοιτήτριας/του εργαζόμενου φοιτητή καλύπτονται αποκλειστικά από το φορέα πρακτικής (ΦΥΠΑ).

     Ε ι δ ι κ ό τ ε ρ α:

  • Ι. Για την αμοιβή θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ του ασκούμενου φοιτητή και του φορέα πρακτικής (ΦΥΠΑ), ένα μηνιαίο ποσό το οποίο θα είναι τουλάχιστον το ογδόντα τοις εκατό (80%) του νομοθετημένου κατώτατου βασικού μισθού.
  • ΙΙ. Για την ασφαλιστική κάλυψη ισχύουν τα εξής: «Οι φοιτητές που διεξάγουν πρακτική άσκηση υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μέσω του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) (πρώην Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών -Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’48) μόνο για τον κλάδο του ατυχήματος, το κόστος της οποίας βαρύνει αποκλειστικά τον φορέα υποδοχής/πρακτικής (ΦΥΠΑ)».
    (N. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/τ. Α’/21 Ιουλίου 2022, Άρθρο 69 Πρακτική άσκηση φοιτητών, παρ. 7 και 8)
  • Η Σύμβαση πρόσληψης/εργασίας του φοιτητή, από ιδιωτικό φορέα εργασίας, υπογράφεται ΜΟΝΟ από τη φοιτήτρια/το φοιτητή και το φορέα.
  • Η Σύμβαση πρακτικής άσκησης εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ υπογράφεται από τη φοιτήτρια/το φοιτητή, το φορέα και το ΠΑΔΑ.

 

Ζ.  Έγγραφα για την έναρξη και υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης

Για την έναρξη της πρακτικής άσκησης, ο φοιτητής πρέπει παραδώσει/αποστείλει στη Γραμματεία του Τμήματος, σε πρωτότυπη έντυπη μορφή, τα εξής:

1) Αίτηση έναρξης πρακτικής (doc αρχείο) (pdf αρχείο), τηρώντας τις προθεσμίες υποβολής.
    (Βλέπε Προθεσμίες Υποβολής Αιτήσεων για την έναρξη και την υπογραφή της Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης).

2) α. Βεβαίωση αποδοχής φοιτητή από το φορέα πρακτικής (doc αρχείο) (pdf αρχείο).
     β. Σύμβαση-Πρακτικής-Άσκησης-ΕΚΤΟΣ-ΕΣΠΑ (doc αρχείο) (pdf αρχείο).
     H Σύμβαση υπογράφεται και σφραγίζεται πρωτότυπα σε τέσσερα (4) αντίτυπα από το νόμιμο εκπρόσωπο του ΦΥΠΑ και από το φοιτητή.
     (Το 2α και 2β αφορά τους φοιτητές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε φορέα πρακτικής με σύμβαση πρακτικής.)

3) α. Βεβαίωση εργασιακής σχέσης και καθηκόντων του φοιτητή από το φορέα εργασίας του. (Βλ. υπόδειγμα σε doc αρχείο, pdf αρχείο)
     β. Σύμβαση εργασίας του φοιτητή από την οποία να προκύπτουν και οι τρείς προαναφερόμενες Προϋποθέσεις Εργασίας.
     (Το 3α και 3β αφορά μόνο τους εργαζόμενους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο χώρο εργασίας τους με σύμβαση εργασίας.)

4) Βιβλίο πρακτικής (doc αρχείο) (pdf αρχείο). (Δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης).

5) Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Έναρξης/Μεταβολών Πρακτικής Άσκησης Σπουδαστών/Φοιτητών: Ε3.5, από το πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” για την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης.

 

Η.  Λήξη/Ολοκλήρωση και Έγκριση Πρακτικής Άσκησης

Στη λήξη της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το βιβλίο πρακτικής τους. Το βιβλίο αυτό υπογράφεται από τους ίδιους και τον επόπτη του φορέα πρακτικής τους άσκησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έγκριση της πρακτικής.

Για την ολοκλήρωση και έγκριση της πρακτικής, ο φοιτητής πρέπει παραδώσει/αποστείλει στη Γραμματεία του Τμήματος (εντός 30 ημέρων μετά τη λήξη της πρακτικής), σε πρωτότυπη έντυπη μορφή, τα εξής:

1). Αίτηση έγκρισης πρακτικής (doc αρχείο) (pdf αρχείο).

2). Βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρακτικής από το φορέα (doc αρχείο) (pdf αρχείο).

3). Βιβλίο πρακτικής (doc αρχείο) (pdf αρχείο). (Δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης).

4). Βεβαίωση ενσήμων από τον ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el) ή από το φορέα εργασίας/πρακτικής άσκησης.

5). Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Έναρξης/Μεταβολών Πρακτικής Άσκησης Σπουδαστών/Φοιτητών: Ε3.5, από πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” (myErgani.gov.grγια τη λήξη της Πρακτικής Άσκησης. (Αυτό το έντυπο δεν αφορά τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο χώρο εργασίας τους).

  

Θ.  Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης

1. Το βιβλίο αυτό της πρακτικής άσκησης τηρείται από τη Φοιτήτρια/ το Φοιτητή καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για τη διεξαγωγή και αξιολόγησής της. (Το βιβλίο πρακτικής μπορεί να εκτυπωθεί και να συμπληρωθούν τα στοιχεία χειρόγραφα ή να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία ηλεκτρονικά και μετά να εκτυπωθεί.)
2. Η Φοιτήτρια/ Ο Φοιτητής συμπληρώνει τα στοιχεία που του ζητούνται (Μέρος Α).
3. Η Φοιτήτρια/ Ο Φοιτητής, στο τέλος του κάθε μήνα πρακτικής άσκησης, συντάσσει έκθεση για τις εργασιακές εμπειρίες, συμπληρώνοντάς το σχετικό έντυπο όσους μήνες διαρκεί η πρακτική άσκηση (Μέρος Β).
4. Ο Φορέας Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης (ΦΥΠΑ) της ασκούμενης/ του ασκούμενου, μέσω της Επόπτριας/ του Επόπτη που ορίζει, συντάσσει τελική έκθεση επίδοσης για τη Φοιτήτρια/ το Φοιτητή, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο (Μέρος Γ).
5. Η/ Ο Εκπαιδευτικός, που ορίζεται ως Επόπτρια/ Επόπτης της Φοιτήτριας/ του Φοιτητή από το Τμήμα, συντάσσει τελική έκθεση επίδοσης, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο και προσθέτοντας στους πίνακες ό,τι σημείο αξιολόγησης θεωρεί βασικό (Μέρος Δ).
6. Το παρουσιολόγιο συμπληρώνεται σε καθημερινή βάση και υπογράφεται από την Επόπτρια/ τον Επόπτη που έχει οριστεί από την πλευρά του Φορέα Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης (ΦΥΠΑ) μηνιαίως.
7. Η Φοιτήτρια/ Ο Φοιτητής οφείλει να παραδώσει το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης συμπληρωμένο, μέσα σε 30 ημέρες, μετά την λήξη της Πρακτικής Άσκησης.
8. Στο παρουσιολόγιο συμπληρώνονται όλες οι ημέρες που διαρκεί η πρακτική άσκηση. Συστήνεται στα κενά πεδία να σημειώνονται οι ημερομηνίες για κάθε μήνα. Σε περίπτωση απουσίας θα πρέπει να σημειωθεί αιτιολόγηση, όπως επίσημη αργία ή λόγοι υγείας κ.α.. Υπογράφεται από την επόπτρια/ τον επόπτη, όπως έχει οριστεί από το ΦΥΠΑ.

 

Προσοχή!

  • Η 2μηνη πρακτική άσκηση του 6ου/ 8ου εξαμήνου πραγματοποιείται στο εαρινό εξάμηνο και δηλώνεται στο Φοιτητολόγιο. Επιτρέπεται να δηλωθούν ταυτόχρονα η 2μηνη πρακτική άσκηση και τα μαθήματα επιλογής του 6ου/ 8ου εξαμήνου.
  • Οι φοιτητές επιτρέπεται να κάνουν αίτηση έναρξης για τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 6ου εξαμήνου, όταν βρίσκονται στο 6οεξάμηνο φοίτησης και όχι νωρίτερα.
  • Οι φοιτητές επιτρέπεται να κάνουν αίτηση έναρξης για τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 8ου εξαμήνου, όταν βρίσκονται στο 8οεξάμηνο φοίτησης και όχι νωρίτερα.
  • Στη κατεύθυνση Μάρκετινγκ απαγορεύεται οι πρακτικές ασκήσεις του 6ου και του 8ου εξαμήνου να είναι συνεχόμενες.
  • Κατ’ εξαίρεση, οι Επί Πτυχίω φοιτητές, με εξάμηνο φοίτησης 9ο ή μεγαλύτερο, επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τη 2μηνη πρακτική άσκηση του 6ου ή του 8ου εξαμήνου, εκτός ΕΣΠΑ, στο χειμερινό εξάμηνο.
  • Η 2μηνη πρακτική άσκηση ΔΕΝ βαθμολογείται. Ολοκληρώνεται επιτυχώς και λαμβάνει 10 ects.
  • Για την πρακτική άσκηση εκτός ΕΣΠΑ, δεν απαιτείται η εγγραφή στη διαδικτυακή υπηρεσία ΑTΛAΣ (https://atlas.grnet.gr/ ).

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία της Πρακτικής Άσκησης μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό Πρακτικής Άσκησης